OVER ONS

DE RTM

van oud naar goud

Het RTM-museum bestaat al meer dan 50 jaar. In deze halve eeuw is er bijzonder veel gebeurd, zowel op het gebied van restauratie van het materieel als op het gebied van locatie en organisatie. Het begon als een klein clubje vrijwilligers, dat onder zeer eenvoudige omstandigheden in Hellevoetsluis moest werken. Omdat toen elk dubbeltje moest worden omgedraaid om schroeven, verf en dergelijke te kunnen kopen, moesten die pionierende vrijwilligers een gulden contributie betalen voor elke dag die ze kwamen werken bij de RTM. Er waren veel tegenslagen – waaronder de tegenwerkende gemeente Hellevoetsluis en een grote brand – en jarenlang was het voortbestaan van het RTM-museum onzeker. Pas na de verhuizing naar Ouddorp kwam ons museum in veel beter vaarwater terecht en kon er worden gewerkt aan een stabiele toekomst. Niet onvermeld dient te blijven dat de RTM de oudste museumlijn van Nederland is. 

Laurens Pit

HET TEAM

In het landschap en in dorpen en steden is de RTM nog altijd aanwezig. Voormalige havens, stationsgebouwen en trambruggetjes hebben de tand des tijds doorstaan. Medewerkers van de RTM maakten een aantal jaar geleden een inventarisatie.

DE COLLECTIE

Het RTM-trammuseum beheert en exploiteert een goede doorsnede van het voormalige materieelpark van de NV Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. Bekijk hier onze collectie locomotieven, bussen, rijtuigen en goederenwagens

DE RTM-HISTORIE

De RTM heeft bestaan van 1878 tot en met 1978. In die honderd jaar verzorgde de maatschappij het openbaar vervoer op de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden. Een beknopte geschiedenis van de RTM vindt u hier. 

ONZE SPONSOREN

Enthousiast geworden?

Vind je het leuk om samen met ons te werken aan het behoud van het cultureel erfgoed? Kom dan eens langs om te praten.
We zoeken samen met jou een functie die past bij je persoonlijke interesse en die aansluit bij de tijd die je vrij wilt maken voor de RTM. Wees niet bang dat je in het diepe wordt gegooid. We hebben het werk allemaal moeten leren en je krijgt intern begeleiding.

DE RTM

Jaarverslag 2023

 

Beleidsplan-RTM 2024-2029

Standaardformulier-tbv-ANBI 2024

 

ANBI
Onze stichting is erkend als culturele ANBI. Daardoor zijn giften, donaties en legaten fiscaal aantrekkelijk. Kijk voor meer informatie op de website van de belastingdienst